lørdag 29. november 2014

Siste feriedag er kommet!


Ja, da er siste dag på vår lille ferie kommet.
Kofferten er pakket og klar,og det gjelder å nyte de siste timene.
Har fått handlet mange julepresanger, så mye sommertøy og lette sko blir igjen her nede. Kofferten er godt stappet for å si det sånn. 
Har kunnet spise frokost ute stort sett hver morgen, men det blir kaldt når sola går ned om ettermiddagen. Kun en dag med regn, men den dagen tilbrakte vi på hamam.


Selvfølgelig må vi kose oss litt ekstra, favoritt denne gangen har blitt prosecco med aperol. Må nok innom tax-free på Gardermoen og handle litt på hjemveien også.
Strikketøy, en fin film og litt godt i glasset, kan ikke klage på slike hyggestunder.


For meg er et av dagens høydepunkt slik dette bildet viser. Tidlig opp for å gå en liten tur og plukke blomster, er jeg heldig møter jeg vaktmesteren vår. Ser han at jeg er ute med blomstersaksen, klipper han gjerne noen roser til meg. Lykke med pene blomster på frokostbordet, nydelig lys og skue utover middelhavet. 
Neste blogginnlegg vil nok ha et mer preg av advent over seg, men enn så lenge nyter jeg min dag i solen!
Stor klem fra 




onsdag 26. november 2014

Tyrkisk dessert!



Afiet olsun!
Velbekomme og nyt synet av vår hjemmelagde dessert.
Jeg var så heldig å bi invitert hjem i et tyrkisk hjem for  å lage denne tradisjonelle desserten.
Den heter Aşure eller Noa's dessert og inneholder en blanding av korn, tørket frukt og nøtter. Det sies at når Noas´s ark strandet i Ararat fjellene, feiret de det ved å lage denne desserten. Siden det var få matvarer igjen, ble denne retten kokt sammen av det som var tilgjengelig i arken. 

Jeg har biraz (litt) problemer med å gjøre meg forstått på tyrkisk, men med armer, latter og smil hadde jeg to veldig hyggelige timer på min læremesters kjøkken. 
Denne desserten er tidkrevende, da mange av ingrediensene skal ligge i bløt, men ikke vanskelig å lage. 
Aşure blir servert bare i november. Vi lagde en porsjon på fem liter! Det er veldig vanlig å invitere familie, venner, naboer, kolleger osv på denne desserten. Den symboliserer kjærlighet og fred, på tross av ulik kultur og trosoppfatning.
Jeg legger ved en lenke på  engelsk oppskrift, da mine skriblerier denne gang ikke egner seg i nettversjon. Du finner den her. Ikke helt lik den vi lagde, men jeg tror det er litt av hensikten; Man tager det man haver.
Fortsatt fin onsdag!

søndag 23. november 2014

Selvplukk i november


God søndag i fra sydligere strøk!
Vi er vel installert og har nyter  en lat søndag.
Appelsiner virker som å være i sesong året rundt her nede, og november er intet unntak.
Selvfølgelig syns vi nordmenn det er eksotisk å plukke appelsiner og klementiner rett fra trærne. Og selvfølgelig smaker de mye søtere og bedre når de kan modne på trærne.



Været er som en fin norsk dag i begynnelsen av juni. Varmt i sola og kjøligere utover ettermiddagen når sola har gått ned. Akkurat nå sitter vi og ser på hvordan lynet flerrer himmelen, og det er meldt jagmur, dvs. regn til kvelden.
Vi bestemødre strikker og koser oss, og i morgen skal vi besøke en tyrkisk nabo som skal lære oss å lage en søt spesialitet som bare blir servert i kassem (november).
Ha en fortsatt fin søndag!

lørdag 22. november 2014

Pakket og klar


Turkey here we come!
Ned for å nyte livet og litt sol og varme.
Deilig å kunne avslutte november med en uke i sydligere strøk. To svigemødre og et mannebein på tur, det må jo bare bli bra.
Når jeg skal være på reisefot i over seks timer gjelder det å kle seg komfortabelt. 
Det er slutt med ettersittende jeans og sko med høye heler. I stedet velger jeg bukse og genser i mykt og behagelig jerseystoff og ballerinasko. Selv om det skal være komfortabelt er det hyggelig å se litt pen ut allikevel, da hjelper det med en hvit bluse, smykke og skjerf i halsen.


Mitt reisefølge er også en ivrig håndarbeidsdame, så jeg har pakket med meg både en quilt og et strikketøy. Bekymrer meg litt at kofferten er så pass full, jeg som hadde tenkt å handle litt julepresanger. Heldigvis er det ikke alt som skal være med tilbake til Norge, ellers får jeg belage meg på å okkupere litt plass i en annens koffert.
De små mappene i plast er utrolig praktiske til å ha billetter, pass og andre reisepapirer. Alt på et sted og de blir ikke krøllete. 
Nå er det tid for litt frokost, ønsk meg god tur!

 

onsdag 19. november 2014

Tulipaner og nyperoser i skjønn forening


Kjøkkentjeneste 24/7?
Mangel på locations, eller hva er det?
Kjøkkenet er nok favorittrommet i huset vårt.
Lyset i stua blir ofte ikke slått på før ved seks-tiden om ettermiddagen.
De siste dagene har det blitt tilbrakt mye tid på kjøkkenet, og da er det jo naturlig å pynte litt ekstra opp på kjøkkenbordet.


Jeg elsker tulipaner, den er nydelig i knopp og flott fult utsprungen. I dag har jeg vært ute og plukket nyper som følge til min tulipanbukett. For lokale blogglesere går det jo an å gjette hvor jeg har funnet disse nypene. Det var ikke i egen hage, men en liten spasertur unna.
Mens jeg ventet på mitt formiddagsbesøk, lagde jeg noen adventsappelsiner som ble pyntet med nellikspiker.


Litt papirklipp ble det tid til under veldig koselig kusinebesøk. Tenk vi er flere som får dilla av å klippe med saks i papir. Dagens klipperier skal bli miniatyrpynt til juletreet i gangen. 
Bordet er dekket, men det blir middag først om noen timer, skal ut å trimme litt først!
Ha en feiende flott onsdagskveld alle kjære!

Varm sjokolade



Snart natti natt!
God og varm og veldig trett.
November kan være lang og grå, og da gjelder det å skape de gode stundene.
Tirsdag kveld vet jeg blir bra, for da står dansing på programmet. 
Det er så godt for hode og kropp å danse til fengende rytmer.
Når jeg kom hjem ble det varm sjokolade og prøvesmaking på årets biscotti.


Varm sjokolade gjør meg trett og sigen, nå er det bare senga som gjelder. 
Jeg lover, dette blir siste innlegg på en stund med julerøde farger. Men, siden jeg reiser sydover om noen dager tok jeg meg friheten og tyvstartet litt med førjuleforberedelsene.

mandag 17. november 2014

Det ble bakedag!

Bakedag!
Nesten så du kan lukte gjærbaksten?
Ja, i skrivende stund lukter det farlig godt på kjøkkenet mitt.
Litt innimellom lunch og formiddagsmøte kom bakelysten over meg. Og optimistisk gikk jeg i gang med å bake julekake og baugetter.
Nå står det ferdige resultatet på kjøkkenbenken, og venter på å bli pakket i plastposer og lagt i fryseren. 
Dette skal først nytes litt nærmere jul.
Har du lyst til å bake du også?


Her kommer oppskrift på; 

Alle tiders julekake

2 store kaker el 4 små
ca 1 ½ time

Dette trenger du:

50 g  gjær
6 ½ dl melk
200 g sukker
150 g smør
1 kg hvetemel
¼ ts kardemomme
100 g rosiner

200° i 40 - 50 min

Slik gjør du:

Smuldre smøret i melet i en matprosessor. Tilsett sukker og kardemomme og gjær. Varm melken fingervarm og ha den i melblandingen, elt godt. Dekk med plast og la deigen heve i 20-30 min.
Ha  deigen på melet bakebord, elt den smidig og tilsett rosinene. Del deigen i to/fire emner og form runde kaker. Ha emnene i passende former. Dekk med klede. Hev dem ca 30 min.
Stek kakene midt i ovnen. Avkjøl dem på rist.

Det er superkoselig å samles til lunsj eller kvelds med julekake på fatet. Eller hva med å ha med julekake og kakao på termos når du skal på tur? 
Baugettene har jeg lagt ut oppskrift på tidligere, du finner den her
Dette er bakeverk jeg har laget til jul i mange år. Det er det som er det fine, noen gamle klassikere og noen nye oppskrifter hvert år.

Jeg prøver å være litt tidlig ute med baking i år siden jeg vil være bortreist hele neste uke. Så det kan vanke en oppskrift eller to iløpet av denne uken.
Ha en fin mandagskveld, jeg skal bare være hjemme og se Øyenvitnet på tv. Deilig med ingen andre planer.


lørdag 15. november 2014

Pynte til fest og glede


Ja da, nå tar jeg helt av!
Jul i november liksom, har jeg tatt feil av månedene?
Slapp av. Etter fotoshooten ble juleløperen brettet pent sammen og lagt på vent.
Men marsipanstengene ble ikke ryddet bort, de skal fortæres litt senere i kveld. 
Det er jo lørdag, ikke sant?


Juleløper eller table for two?
Det funker begge deler syns nå jeg.
Datteren i huset hadde sterke synspunkter tidligere i uken, og argumenterte hardt for risgrøt til lørdagslunch. 
Jeg lar meg selvfølgelig overtale. Lavkarbo, neppe. Men, det var dagens lille utskeielse. 
For ordens skyld må jeg innrømme at vi ryddet bort duken og la på spisebrikker, før vi begynte å spise grøt.
Hvorfor all denne snakk om juleduker?


I forrige uke var jeg på en to dagers konferanse, og jeg er ikke spesielt vant til å sitte stille hele dager med hendene i fanget. Derfor laget jeg i stand noen minibroderiarbeider, slik at jeg kunne sitte å sy uten at det var alt for synlig hva jeg holdt på med ved siden av å lytte til foreleser.
Redworkmønstrene ble kjøpt inn i fjor, men har ligget uprøvd i skuffen på syrommet. Stoffet jeg har brodert på er rester fra bunadsømmen, og litt broderigarn har jeg alltid liggende i en boks.
Qulitestoffene er også rester fra tidligere prosjekter, bortsett fra et par som ble kjøpt inn når jeg besøkte arkitektstudenten i mai.


Valgte å sy log cabin rundt broderiene, og sy de ferdige blokkene sammen til en lang løper. Hadde først bare laget tre broderier, men syns løperen ble litt kort, så jeg laget enn blokk til. Ferdig måler løperen 120 cm, og det er en fin lengde. 
I etterkant er det alltid morsomt å se bilder av arbeidets spede begynnelse. Dette prosjektet ble stort sett slik jeg hadde sett meg det fore. Jeg hadde alt jeg trengte av materialer, så sånn sett var dette nærmest en gratis foreteelse,  ihvertfall isolert sett på for denne måneden.


Enten du tror på engler eller ei, håper jeg at du klarer å samle litt følelse av førjulsstemning av bildene mine.
Jeg har storkost meg med å drømme om jul, mens jeg har sittet og sydd.
Til uken blir det bundadsøm, men har et par prosjekter til som må i havn før jul.
Ha en flott lørdag videre, og gled deg over at det er fri i morgen også.


tirsdag 11. november 2014

Middagsbesøk


Hallo, alt vel!
Er november trist og grå?

Hvorfor ikke invitere til middag, selv om det er midt i uken?
I dag får vi besøk av foreldrene til vår sønns sambo. Veldig hyggelig, selv på en travel tirsdagsettermiddag.
Da er det greit med velsmakende mat som passer seg litt selv. 
Denne høsten har jeg med hell prøvd flere av oppskriftene i Tinas høst, som du får på Kiwi, eller kan finne på nett. I ettermiddag skal jeg servere krydret storfegryte med kikerter, chili og spisskummenyoghurt. 
Du kan finne oppskriften her. Veldig godt smaker det, har testen den ut tidligere. Passer forresten veldig godt til et lavkarboliv!


Siden det er hverdag, dropper jeg desserten, men byr heller på noe godt til kaffen. Disse er derimot ikke lavkarbo. Godt jeg skal på dansetrim senere i kveld!
Uansett the hummingbird bakery har mange lekre fristelser. Har lenge tenkt å prøve oppskriftene på whoopie pie, og nå var anledningen der. Hadde du bodd i London kunne du bestilt dem fra bakeriet deres, sjekk ut her. Ellers får du gjøre som meg å gå til anskaffelse av kokeboken. 
Jeg fikk to gode nyheter i går, men tror det er best jeg holder det litt privat enn så lenge.

Til vi blogges igjen, klemmer fra

fredag 7. november 2014

Strikk til bestemor´s jente


Pittelitt sne i luften!
Ja, da passer det med varmt ulltøy.

Har vist frem den stripete ulljakken for ikke alt for lenge siden, og nå er den rosa jakken også ferdig.
I tillegg har det blitt en rød lue med pelsdusk. Nå ligger alt pent brettet, og venter på en passende anledning til å gi det til godjenta vår.


Den rosa strikkejakken er i dobbelt perlestrikk, og det ga nærmest en litt retrofølelse å strikke perlestrikk.
Knappene har jeg fått som gave. Skulle ikke forundre meg om mamma´n til hun som skal få bruke denne strikkejakka kjenner dem igjen.


Syns jeg må bruke merke/navnelappene mine, når jeg først har dem liggende. God idé hvis du vil gi håndarbeidene dine et enda mer personlig preg. Har jeg først lagt tid og arbeid i et strikketøy, skader det ikke å vise frem hvem som har laget det. På nettet finnes det mange steder å bestille slike bånd.


Har fremdeles litt garn igjen, men ikke nok til å strikke røde votter. Det rosa nøstet er det bare en liten rest igjen av, mens av det hvite og brune garnet, har jeg igjen tilsammen 100 gram. Strikker på pinne nr 5. Forslag på hva jeg kan benytte det til, mottas med takk!


Er ikke denne lyslykten helt bedårende nydelig? 
Den er laget av Jette Frølich, og forestiller en skjøytebane omkranset av trær, og med tre små barn som står på skøyter. Varmen fra te-lyset, får barna til å gå runder på runder på isen. 
Selv om den er en del av årets julekolleksjon, er den ikke så julete, så hos meg står den allerede fremme og lyser og skinner på kveldstid.


Ja, som sagt gjelder det å finne en passende anledning. Denne helgen er det loppemarked, men til uken skal bestefar og jeg en tur sørover. 
Stor klem og god helg til alle!

mandag 3. november 2014

Tyvstart på julefølelsen!

Mandagsfølelse,
- er en helt ok følelse for meg i dag!

Har akkurat vinket adjø til mitt veldig hyggelige overnattingsbesøk.
Alltid koselig å ha besøk av min kjære venninne, og i går var intet unntak.


Vi reiste opp til Lysebu, for å få med oss åpningen av Jette Frölichs juleutstilling. Hun har 20- års jubileum i år, og fortalte om hvordan hun fant inspirasjon til sine arbeider og hvordan trendene har forandret seg på de årene hun har pyntet til jul på Lysebu.


Stemningen var helt trolsk der oppe, med tåka som lå tett rundt hotellbygningene. 
Ute var det pyntet med levende lys overalt, kornnek og norske flagg.
Inne var det som alltid pyntet på utsøkt vis. Jeg elsker synet av juleroser, svibler og orkideer sammen med all den nydelige julepynten.
Det er så flott å se hvordan hun dekorerer med tørre grener, som blir til de flotteste arrangementer når de er sprayet med sølvglitter og pyntet med papirklipp, julekuler og girlander.



I fjor var jeg for sent ute til å få kjøpt stjerne til å henge i toppen av juletreet, så det var det som stod på årets ønskeliste. Både stjerne og litt av hvert annet ble med hjem. Venninnen min fant noe lekkert hun også, og vi var skjønt enige om at det var hyggelig å komme i litt juelstemning, selv om det bare var første søndag i november.



Vel hjemme var det middag som stod på programmet.
Må vise frem bilder av min forrett og dessert. De er resultat av min handletur til Pals tidligere denne uken. De små stativene med kremmerhus, som kan fylles med smågodt etter eget ønske, gjør seg veldig godt til en liten forrett eller appetizer.


Min panne cotta fikk et speil av mangopuré og minivannbakkels med vaniljekrem som topping.
Guri malla hvor mette og fulle av alle slags inntrykk vi var når vi sank ned i godstolen med hvert vårt strikketøy.


Ja slike utskeielser, være seg på handlefronten eller i matveien, hører til spesielle anledninger. Så, det er helt greit at det er mandag og hverdag igjen.

Ps.  Beklager noe litt uklare mobilbilder opp fra Lysebu, jeg må bli flinkere til å ta med meg fotoapparatet når jeg er ute på tur.