søndag 29. april 2012

Sapadere Canyon


I dag har jeg en gjesteskribent på bloggen min. Det er husets yngste datter!
Selv om vi er på ferie kan vi ikke bare ligge på latsiden. Læreren hennes ga henne i lekse å lage reisedagbok og bruke skolefagene som utgangspunkt. 


Det er 2 mil å kjøre til Sapadere-fjellet fra byen Demirtas hvor vi har leilighet. I Sapadere-fjellene renner vannet året rundt, og her ifra ledes vann til landsbyene. Vannet i Sapadere-fjellene er friskt og kjølig, og det blir aldri varmere enn 12 grader. 


  
Stien vi gikk på er 600 m, og i enden av ruta ligger vannfallet vakkert beskyttet av skog og fargerike vekster. Der kan man ta et bad selv om det er veldig kaldt. Du kan komme opp i fjellet med bil eller motorsykkel.

  
Vi så mange jettegryter. En jettegryte er en rund grop i erodert fjell, dannet i en breelv mot slutten av siste istid, ved at smeltevannet satte stein og grus i roterende bevegelse. En jettegryte kan bli flere meter brede og dype. Formen som dannes ligner på en gryte og fordi folk før trodde at trollene sto for utforming, kalles det en jettegryte. 

Takk kjære T, mye nyttig lærdom her!


2 kommentarer:

  1. Que lugar lindo.
    Adoro água.
    Beijo.

    SvarSlett
  2. Kjempefint kjære T. Nå fikk jeg veldig lyst til å reise dit dere er og fikk frisket opp skolelærdommen om jettegrytene. Ha en fortsatt fin ferie. Hilsen i

    SvarSlett